Wonen

Wonen bij de WI-RA

De 15 appartementen van de WI-RA bevinden zich op de eerste verdieping in het appartementencomplex van Gebouw Schuilenburg.

Ieder appartement is ongeveer 75 m2 groot en heeft een eigen woonkamer met open keuken, een slaapkamer, een hobbykamer of extra slaapkamer (bij de vier hoekwoningen), een badkamer, toilet, berging en balkon.

Verder is er een gezamenlijke woonkamer met open keuken en een TV Ruimte. Op de begane grond is er een gezamenlijke fietsenberging.

De appartementen komen in aanmerking voor individuele huurtoeslag en zijn voorzien van geluidsarme ventilatoren, veilig inductie koken en een alarmeringssysteem.

De locatie heeft een gunstige ligging; het openbaar vervoer is nabij en winkels en voorzieningen bevinden zich op loop-/fietsafstand.

Bekostiging van het wonen

De woonlasten worden betaald door bewoners vanuit hun eigen inkomen, bijvoorbeeld een Wajong- of bijstandsuitkering en aanvullende individuele huurtoeslag.

Zo af en toe komt er een appartement vrij omdat een bewoner doorstroomt naar een andere locatie of uiteindelijk zelfstandig gaat wonen met ambulante begeleiding.
Bij vragen of interesse kan contact worden opgenomen. Je bent van harte welkom om een afspraak te maken om nader te verkennen, vragen te stellen en de sfeer te proeven.

Locatieprofiel: gunstige ligging, openbaar vervoer nabij, winkels en voorzieningen op loop-/fietsafstand.

Reacties ouders/verzorgers van bewoners

Reactie 1: De bewoner woonde bij Ygdrasil, een traditionele instelling. Daar stimuleerde de begeleiding hem om naar dagbesteding te komen terwijl hij een baan bij Sallcon (sociale werkplaats) had. Nu, in de nieuwe woning bij de WI-RA, wordt er gekeken naar wat hij wèl kan. En houdt de begeleiding kort contact met het werk en hoeft moeder er niet steeds tussen te springen. 

Reactie 2: ” Onze zoon heeft Asperger en ADHD, hij kan nu niet zelfstandig wonen en daarom hebben wij gekozen voor het Wooninitiatief Raalte. Dit wooninitiatief spreekt ons aan omdat er begeleiding vanuit PGB is en wij zelf invloed  hebben op de manier hoe deze ingezet wordt, onze eigen regie is hierin erg belangrijk. Daar waar wij tegen instanties aanliepen die ons nog eens nadrukkelijk wezen op de zaken die niet konden zagen we toen hij bij de wira kwam wonen dat er werd gekeken naar mogelijkheden vanuit onderstaande visie:

We gaan samen met de bewoner op reis, op weg naar een zelfstandig leven.

  • We = Dag- nachtbegeleiding (Parabool, Zorggroep Raalte), Sociale omgeving, Wi-Ra bestuur.
  • De reis is het leren wie je bent, wat je wilt, wat je mogelijkheden zijn en weten waar je ondersteuning bij nodig hebt.
  • Waar je geen ondersteuning bij nodig hebt doe je zelf.
  • Als je weet waar je ondersteuning bij nodig hebt, ondersteuning durft te vragen en weet van wie je deze ondersteuning wilt ontvangen, ben je zelfstandig, je hebt dan de regie over je eigen leven genomen.
  • Iedere bewoner maakt deze reis op zijn/haar eigen tempo en niveau.
  • Het hele reisgezelschap gaat leren tijdens deze reis, we leren van elkaar.

We zagen dat begeleiding vanuit hun expertise zaken zoals scholing en studie wel voor elkaar kregen en dat zij geloofden in het creëren van maatschappelijke kansen. Dit gaf/geeft ook ons vertrouwen, we zien een ontwikkeling in hem als mens. Wij als ouders zien dat de begeleiders hem meenemen, inspireren, stimuleren in zijn ontwikkeling en niet alleen mijn zoon maar ook wij als ouders worden hierin meegenomen. Doordat begeleiders ons laten kijken naar mogelijkheden en niet naar onmogelijkheden dat wat we lange tijd gewend waren. Maar ook werken ze vanuit de driehoek bewoner, team en ouders en daar waar nodig zijn ze de tolk tussen ons en onze zoon en helpen ze ons daar waar wij te beschermend zijn naar mogelijkheden om los te laten en te zoeken met elkaar naar die zelfstandigheid en hem ruimte geven voor zijn eigen kracht. 

Misschien bestaat er zelfs een kans dat hij zo goed begeleid wordt naar deze zelfstandigheid dat hij ambulant kan gaan wonen in de toekomst.”